Wildschweine Eifelpark

Wilde zwijnen

De vijf wilde zwijnen leven in een eigen natuurlijk verblijf in het Eifelpark, het uitdagende dierenpark voor families. De wilde zeug (het vrouwelijke dier) is in deze roedel de bazin. Vanop de verhoogde wegrand kan men de roedel wilde zwijnen tijdens het wentelen en wroeten bewonderen. Vooral de jonge wilde zwijnen zijn elk jaar een magneet voor bezoekers in het wildpark in de Eifel. Ze rennen als gekken door het verblijf en brengen de gasten van het attractiepark aan het lachen.

Het wilde zwijn behoort tot de familie van de oudere of echte zwijnen uit de orde van de evenhoevigen. Ze behoren tot de grootste dieren die in Midden-Europa nog in de vrije natuur te vinden zijn. Men ziet ze slechts zelden omdat ze zich zeer goed in het struikgewas kunnen wegsteken. Onze huidige, tamme zwijnen stammen oorspronkelijk van het wilde zwijn af.

Uiterlijk
Het wilde zwijn heeft een dichte, stekelige, zwartbruine vacht. Zijn kop is wat driehoekig en hij heeft een krachtige snuit. De jagers noemen de snuit een snoet omdat het zwijn daarmee de grond openbreekt, alsook de bodemoppervlakte omwoelt om daar naar voedsel te zoeken. De grote oren zijn donker en met vacht bedekt. De ogen zijn tamelijk klein. De tanden van het wilde zwijn zijn krachtig, vooral de hoektanden zijn groot. De keiler, het mannelijke zwijn gebruikt de hoektanden als wapen, de onderste hoektanden (houwers) hebben de vorm van een halve cirkel en zijn naar boven gebogen en ook de onderste hoektanden (slagtanden) wijzen naar boven.

Leefgebied
Twee dingen zijn voor het wilde zwijn heel belangrijk: het moet zich kunnen verbergen en het houdt van water. Overigens passen wilde zwijnen zich gemakkelijk aan hun omgeving aan.
Ze leven aan meeroevers, in rietkragen, moerassen, rijstvelden en bossen. En ze gaan zelfs wonen aan tropische kusten of gebieden in het hooggebergte.

Voedsel
Het wilde zwijn eet bijna alles: wortels, knollen, boomvruchten, paddenstoelen, insecten, slakken, kikkers of dode dieren. Het graaft graag naar voedsel met zijn snuit of met zijn hoektanden.