Erdmännchen Tierpark Eifel Park

Stokstaartjes

Sinds het seizoen 2014 wonen er drie stokstaartjes in het Eifelpark Gondorf. Een absolute highlight! Voor hun verblijf in de Purzelgasse kunt u urenlang genieten van het drukke doen en laten van deze koddige diertjes, de lievelingen van onze bezoekers.

Uiterlijk
Stokstaartjes behoren tot de familie van de roofdieren en zijn verwant aan mangoesten. Hun lichaam is lang en slank. Ze worden 25 tot 35 cm groot, hebben een 24 cm lange staart en wegen gemiddeld 800 gr. De vacht is grijsbruin tot witgrijs. De onderhuid heeft een licht rode tint. Karakteristiek zijn de acht tot tien zwarte dwarsstrepen op hun rug. De kop is licht van kleur en de snuit lang gerekt. Om de ogen loopt een zwarte cirkel. De kleine oren en het puntje van de staart zijn donker gekleurd. De voor- en achterpoten hebben vier tenen per poot. De diertjes hebben krachtige klauwen aan de voorpoten, waarmee ze goed kunnen graven. Stokstaartjes hebben een goed ontwikkeld reukorgaan en zeer goede ogen.

Leefgebied
Stokstaartjes komen alleen voor in zuidelijk Afrika. Ze zijn te vinden in Zuid-Afrika, Namibië, het zuiden van Angola en Botswana. Stokstaartjes leven op de uitgestrekte vlaktes van de savannen, in droge rotsachtige gebieden en in woestijnsteppes, waar struiken en bomen schaars zijn. Daar wonen ze in rotsspleten of in 3 meter diepe gangen die ze zelf graven. Ze vermijden bossen en bergachtige gebieden.

Voeding
Stokstaartjes eten bij voorkeur insecten, spinnen en wormen, maar ook kleine gewervelde dieren en in mindere mate ook planten.