Sika und Damwild im Eifelpark Gondorf

Sika- en damherten

Meteen aan de ingang van het park delen witte en zwarte damherten samen met een emoe-paar een groot, natuurlijk verblijf. De sikaherten en de damherten zijn in het contactverblijf in het wildpark tijdens een familie-uitstap in de natuur te zien.

Uiterlijk
De witte en zwarte damherten behoren tot de familie van de hertachtigen. Ze vallen op door hun lichte, resp. donkere vacht. De mannetjes noemt men damherten en de vrouwtjes noemt men damhindes. Het damhert is duidelijk kleiner dan het edelhert. Enkel de mannetjes dragen een gewei. Het is schoffelvormig, ongeveer 55 cm lang en twee kilogram zwaar. Bij oudere mannetjes kan het ook tot vier kilogram wegen.

Bij damherten in het verblijf verandert de vacht in de loop van het jaar. In de zomer is het licht-roestbruin en heeft het strepen met witte vlekken. Dit patroon loopt van het begin van de hals tot aan het begin van de achterpoten.

Het sikahert behoort binnen de familie van de hertachtigen tot de onderfamilie van de echte herten, waartoe ook het damhert behoort. Er is een grote gelijkenis in de uiterlijke kenmerken (grootte, zomervacht) tussen het sika- en damhert. Toch draagt een “kapitaal“ sikahert een gewei met acht enden en geen schoffelgewei.

Leefgebied
De herten houden van lichte bossen met grote weides. Ideaal is een mix van bos, weides en velden. In het bos vinden de dieren bescherming en dekking, in de weides en op de velden vinden ze voedsel.

Voedsel
De dieren voeden zich met gras en loof. Ze knagen bovendien de schors van de bomen.