Wallaby Kängurus Eifelpark

Wallaby’s

Sinds het seizoen 2014 wonen er ook wallaby’s in het Eifelpark Gondorf, het gezinsvriendelijke wildpark bij Bitburg. Deze kleine kangoeroesoort is ondergebracht in de voormalige kinderboerderij in de Purzelgasse. De twee vrouwtjes en het mannetje hebben daar ruimte genoeg om rond te springen of lekker languit op het stro te liggen.

Uiterlijk
Wallaby’s worden gemiddeld 40 tot 80 cm groot, hebben een 60 tot 70 cm lange staart en wegen rond de 12 tot 25 kg, waarbij het mannetje zwaarder wordt dan het vrouwtje. De vacht heeft meestal een bruine of grijze kleur. Net als bij de meeste kangoeroes zijn de achterpoten duidelijk langer en krachtiger dan de voorpoten. De lange, gespierde staart dient om het evenwicht te bewaren bij het springen of als steun bij het grazen. Wallaby’s en reuzenkangoeroes verschillen eigenlijk alleen in lengte, voor de rest zien ze er praktisch hetzelfde uit.

Leefgebied
Wallaby’s komen voornamelijk voor in de kuststreken van Australië, maar ze worden ook aangetroffen in Nieuw-Guinea. Deze kleine kangoeroes zijn solitaire dieren en zijn over het algemeen te vinden in bosrijke gebieden, maar er zijn ook enkele soorten die in groepen leven. Op grond van hun geringe lichaamslengte houden ze zich meer op in beboste en begroeide gebieden dan hun grotere soortgenoten.

Voeding
Wallaby’s zijn herbivoren. Zij voeden zich voornamelijk met kruiden, boomschors, gras, knoppen, bladeren en varens. Tijdens droge tijden lessen ze hun dorst met het vocht uit plantwortels.

Voortplanting
Wallaby’s planten zich op dezelfde wijze voort als andere kangoeroesoorten. De draagtijd bedraagt tussen de 33 en 38 dagen. Het jong weegt na de geboorte minder dan 1 gram en is doof, blind, en heeft nog geen vacht. Met de tijd worden de achterpoten gevormd. Het jong klimt binnen een paar minuten in de buidel van de moeder waar het zich voedt aan een van de vier tepels. Het jong blijft normaliter meer dan een half jaar in de buidel.